Потърси възможности за работа

Мода, забавление и динамика!

Като една от най-големите световни модни фирми, H&M предлага безкрайно много възможности за кариерно развитие. Динамична, оживена среда с огромно разнообразие – това е мястото, където клиентът винаги е център на внимание.

Днес, H&M дава работа на близо 179,000 човека в над 74 страни.

Но това, което наистина ни откроява, са нашите забележителни служители. От стилни съветници по продажбите и специалисти по визуален мърчандайзинг до компютърни гении и схватливи организатори – всички наши служители споделят големи амбиции и нагласата, че „всичко е възможно“. Да не говорим за безпогрешния усет за мода. Благодарение на тях ние се разраснахме – с над 5,043 магазина в над 74 страни по целия свят. И продължаваме да растем.

Нашите ценности – духът на H&M

Нашите ценности са сърцето и душата на H&M. Те определят това, което е необходимо, за да работите при нас и посочват начина, по който правим нещата. При общуването с колегите и клиентите по света, нашите ценности ни помагат да растем и да се развиваме. Поотделно, тези ценности, може и да изглеждат очевидни, но взети заедно, те сформират културата, която смятаме, че е уникална и различна от тази на много други компании.

НИЕ ВЯРВАМЕ В ХОРАТА
НИЕ СМЕ ЕДИН ЕКИП
ПОСТОЯННО УСЪВЪРШЕНСТВАНЕ
ПРЯМОТА И НЕПРЕДУБЕДЕНОСТ
ПРЕДПРИЕМАЧЕСКИ ДУХ
КРАТКОСТ И ЯСНОТА
РАЗУМНИ РАЗХОДИ


Как работим заедно

Ние дължим успеха си на хората си и сме си поставили за цел да бъдем добър работодател. Като създаваме забавна, творческа и динамична работна среда, всички ние растем заедно.

Подходът ни се базира на уважение към отделната личност. Това се отнася за всеки аспект на трудовите отношения – от справедливи заплати, работни часове и свобода на сдружаването до равни възможности за растеж и развитие в рамките на компанията. Да бъдем добър работодател е особено важно за нас в страни, където законите и разпоредбите не отговарят на нашите стандарти и изисквания.

Подходът ни е строго етичен. Това означава, че заемаме ясна позиция срещу насилието и дискриминацията на работното място, независимо къде работим. Хората, с които работим се различават по възраст, пол и етническа принадлежност и това е един от активите на нашата компания. Равноправието е много важно за нас. Като доказателство можем да посочим, че 50% от членовете на борда ни са жени.

В H&M подкрепяме принципа на отворените врати, който дава право на всеки служител да обсъжда работни въпроси директно с мениджърите. Нашите служители имат и правото на колективно договаряне. Ние непрекъснато се стремим към добри отношения с нашите служители, както и с работническите сдружения и синдикати.

За да осигури възможно най-приятно ползване на нашия уебсайт, H&M използва бисквитки. Ако продължите да използвате нашите услуги, ние ще приемем, че това Ви устройва. Научете повече за бисквитките.